Recipe Developer:Pascale

Product Provision:笠原良子

 

ご紹介する笠原良子さんの益子焼きの作品は15cmのお花の模様のお皿です。
今回、笠原良子さんの可愛いお皿に盛り付けたのはクレープケーキです。
できるだけ多くの方に楽しんでもらいたく、米粉でグルテンフリーでビーガンなケーキにしました。

 

米粉のネクタリンクレープケーキ
 
Nectarine crepe cake (gluten free)
 
 

米粉のネクタリン
クレープケーキレシピ

 

材料
 
・クレープ
米粉 ..... 120g
片栗粉 ..... 30g
ココナッツシュガー ..... 30g
アーモンドミルク ..... 300g
ターマリックパウダー ..... ¼小匙
 

・スイートネクタリン
ネクタリン ..... 2個
ココナッツシュガー ..... 2小匙
バニラオイル ..... ¼小匙
水 ..... 1小匙
 

・豆乳ホイップ
豆乳ホールミルク(ホイップ用) ..... 300cc
ココナッツシュガー ..... 30g
レモン汁 ..... 1.5小匙 
 

Ingredient
 

・Crepe
Rice flour ..... 120g
Potato starch ..... 30g
Coconut sugar ..... 30g
Almond milk ..... 300g
Turmeric powder ..... ¼4tsp
 

・Sweet nectarine
Nectarine ..... 2
Coconut sugar ..... 2tsp
Vanilla oil ..... ¼ tsp
Water ..... 1tsp
 

・Whipped soy cream
Soy whole milk (for whipping) ..... 300cc
Coconut sugar ..... 30g
 
 

【作り方/How to】

 

 

1、それぞれのネクタリンのタネを取って、8当分に切ります。
1、For each nectarine, pit and cut them into 8 slices.

 

 

2、鍋に水、ネクタリンとココナッツシュガーを入れて中火で火を通しますが、ネクタリンが柔らかくなる直前に火を止めます。
(ネクタリンの形が崩れないように軽くかき混ぜます)
あら熱が取れたら冷蔵庫で冷やします。
2、In a clean pan, add water, nectarine slices and coconut sugar and heat until they are slightly cooked and but not too soft (stir gently so not to break them, and there is no need to cook entirely). Let cool and chill in the fridge.

 

 

3、豆乳ホイップとレモン汁を良く混ぜてから泡立器を斜めにし、空気を抱き込むようにホイップします。ホイップする時に、ココナッツシュガーは3−4回に分けて入れます。ホイップの角が立つくらいになったら冷蔵庫に入れておきます。
3、In a clean bowl, beat chilled soy whole milk and chilled lemon juice till it is slightly thick.
Then while beating add coconut sugar little by little (ideally, 3 separate times)
Whip until stiff peak forms. Return to the fridge and chill further until needed.

 

 

4、別のボールにクレープの粉材料を混ぜてからアーモンドミルクを入れて良く混ぜます。
4、In another bowl, mix the dry ingredient for crepe mix, then add in the wet ingredients and mix vigorously so that everything is mixed well.

 

 

5、油を薄く塗ったフライパンにクレープミックスを薄く焼きます。(薄い方が美味しいです)
ふちが乾いてきたら裏返して焼きます。
同様に全ての生地を焼きます。完全に熱が取れたら次のステップに進みます。(丸いフライパンで作っても良いです)
5、Oil pan lightly and heat your pan (preferably a non-stick pan) under medium heat and lower it to low heat and pour in the mix so that you have a very thin layer. Cook both sides slowly. Make 20 pieces of crepe. (I used a square pan but you can use round of course) Once done, cool crepe completely.

 

 

6、クレープとクレープの間に豆乳ホイップを満遍なく平に塗って、層になるように重ねます。1時間ほど馴染ませるように冷蔵庫においてから食べるとさらに美味しいです。
最後にスイートネクタリンを乗せて完成です。
6、Stack crepes on top of each other, with whipped cream between each layer. Leave the cake in the fridge for about an hour and top it off with your nectarines and you are ready to enjoy!

 

 

 

 

今回使った「笠原良子さん」の器

About the recipe and Yoshiko Kasahara

 

今回ご紹介する笠原さんの益子焼きの作品は15cmのお花の模様のお皿です。
初めて笠原さんのお皿に出会った時に一目惚れしたお皿の模様がリムの周りにぎっしりあります。形も中央が平で周りの模様の部分が少し上がってるので少々お汁があるおかずでも盛れる嬉しい、美しいお皿です。
手作りの暖かい感じがする所も笠原さんの作品は魅力で花型の小鉢も一緒に使わせて頂きました。
厚みある花型の小鉢は(ネクタリンを乗せてる器)白とアクセントになっている所々の茶色のアクセントもまた魅力的です。
 

 

今回、そんな可愛いお皿に盛り付けたのはクレープケーキです。
できるだけ多くの方に楽しんでもらいたく、米粉でグルテンフリーでビーガンなケーキにしました。
米粉だと小麦粉よりずっと腸に優しいので美味しい物を体に負担をかけずに食べられるといいですよね。
お花形の小鉢にはスイートネクタリンを入れて甘めが良い方は好きにおかわりができるように一緒に出してみました。
こちらのネクタリンは柔らかくて甘いケーキと合うようにコンポートではなく歯応えとネクタリンの酸味を残しています。
是非お試しください。
 

Here is another beautiful work I would like to introduce by Yoshiko Kasahara, a Masuko ceramist.
This piece is similarly inspired as the first time I introduced her work back months ago href="https://cole.ne.jp/news/column/yk-1/">(here) but bigger another piece to add to the series.
Nature is always a theme in Yoshiko's work and the flower patterned-rim plate and flower shaped small bowl is not an exception.
Though she sticks to earthy and cool colors her work has a sense of cosiness and warmness that everyone who hold them appreciates.
 

And a little about this gluten free, and all plant based crepe cake with heap of sweet nectarines. I don't call the nectarines "compote" because they are cooked very briefly still retaining most of its shape and its freshness. The cake is soft and sweet so I wanted some bite-in feels with this slightly acidic and sweet nectarine to give it a contrast to enjoy.
I hope you will get to try it : )

 

 

 

笠原良子さんについて

埼玉県鴻巣市に生まれる
1998 日本大学芸術学部美術学科 卒業
2000 栃木県立窯業指導所伝習科 卒業
※益子 故 島岡達三氏に師事
2006 栃木県芳賀郡茂木町に築窯 独立
2014 栃木県芳賀郡市貝町に移築
各地で個展、師弟展、グループ展を開催

 

 

EVENT

7月30日〜8月11日
「笠原良子・見目木実 陶 2人展展示」
ギャラリーフィールド @gallery.field

 

 

 

 

笠原良子

Instagram:@yoshikosoolaa
ブログ:http://soolaa.blog.jp/
「ネコとやきものの生活」

Online Store:https://cole-selection.online/collections/yk

International shipping is available.

 

 

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