Recipe developer:Pascale

Product provision:こくたんみんみ

 

真竹燻しカトラリーで食べる香港黒ごまデザート
Chinese black sesame sweet dessert

 

 

香港黒ごまデザートのレシピ

 

 

材料

 

  • 擦りごま ..... 60cc
  • 水 ..... 350cc
  • 米粉 ..... 3大匙


  • 蜂蜜/メープルシロップ/好みの砂糖 ..... 2大匙


  • (甘いのが良い方はもっと入れても良いです)

 

 

Ingredient

 

  • Grounded black sesame .....60cc/li>
  • Water ..... 350cc
  • Rice powder ..... 3 Tbs


  • Honey/maple syrup/sugar ..... 2 Tbs


  • (Add more sweetener if you like it sweeter)

 

 

【作り方/How to】

 

 

1、小さ目な鍋に水、米粉と擦り黒ごまを入れて良く混ぜながら弱火にかけます。
1、In a small pot, add water, rice flour and grounded sesame powder. Mix and stir well and heat under low fire. Stir while doing this till it comes to a light boil.

 

 

2、5−7分混ぜながら火にかけるととろみがつきます。
ここで蜂蜜/メープルシロップ/お好みの砂糖を入れて甘みを加えます。
(とろとろになり過ぎたら水を足します)
2、keep stirring for 5-7 mins as it thickens.
Add your honey/maple syrup (even sugar is fine) Taste and adjust to your sweet tooth smiles.
You can also add extra water at this stage if it's too thick.

 

 

3、暖かいうちに召し上がって下さい。
白ごま/餅/団子/フルーツ(イチゴやマンゴが良く合います)を添えて召し上がっても良いです。
3、Serve hot or warm in a bowl.
Garnish with sesame/mochi /fruits(strawberry or mango works really well) of your choice and enjoy!
It's a very simple and satisfying sweet dessert.

 

 

レシピと今回の紹介について

About the recipe and Kokutanminmi

 

 

こくたんみんみさんの真竹燻しカトラリーの紹介です、今回使わせて頂いたのは唐木スプーンです。
持ち手は根曲りで竹燻し匙の部分が唐木です。
手作りなのはもちろん、材料のこだわりが魅力の作品です。

 

こくたんみんみさんは、群馬県産根曲り竹を採取し炭窯で燻した竹と油抜きをした白竹を主に使い、縞黒檀やアフリカンブラックウッドなど唐木と組み合わせ作りしたカトラリーづくりをしています。

 

私は中・高校を香港で過ごしたので香港に愛着があるせいか時々こういうものが恋しくなります。
香港ではデザートのレストランで良く黒ごまの暖かいデザートが出ますが「糖水」=「トンソイ」と呼ばれるデザートです。もちろん食事をしたレストランでこのデザートを頼む事もできますが仕事の後に一杯ではなく、仕事の後に「トンソイ」という文化もあって、カフェ変わりに行って色んな種類の「トンソイ」を頼んでシェアしたりもできる楽しい文化があります。昔のことを思い出しながら作って紹介させて頂いています。香ばしい暖かい黒ごまデザート、お汁粉を楽しむ文化と似てますね。良かったら是非試してみて下さい。

 

Kokutanminmi is the artist behind the smoked bamboo (carved) spoon on the picture. The artist has committed choice of bamboo from Gunma prefecture, oil-distracted white bamboo and African black wood. It is a beautifully carved product, as the signature-look only belongs to the artist.
And for the recipe, today I am introducing a staple Hong Kong Chinese black sesame dessert. I spent my teenage years in HK and also some of my office-working years after college there. There are so many delicious warm and sweet soups to enjoy in HK that they actually have sweet soup shops where ppl gather after dinner, work or just for any reason to stop by for a bowl. This was one of my favourites there and I sought out to share with you all, reminiscing my time there. I hope you enjoy it as much as I do.

 

 

こくたんみんみ 山崎明さんのコラム一覧はこちらから
今回ご紹介した作品は、こちらからご覧いただけます。

 

 

こくたんみんみ 山崎明
Instagram:@kokutan.minmi

Online Store:https://cole-selection.online

International shipping is available.

 

 

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