Recipe developer:Pascale
Product provision:梶谷農園/Kajiya Farm

 
グリーンリーフ豆腐ムース
Green leaf tofu mousse [Gluten free, vegan]

 

アペタイザープレートに使い易い一品です。
An easy addition to your appetizer plate.

 

レシピ

 

材料
 
豆腐 ..... 一丁(400g)
白だし .....1/2小匙 (好みによって増やす)
塩.....1/2小匙
すりごま ..... 1大匙
グリーンリーフ..... 1/2カップ(混ぜる用)
グリーンリーフ..... 1/2カップ(添える用)
飾りとして、グリーンピース、オリーブや銀杏なども使えます。
 

Ingredient
  
Tofu ..... 400g
Light dashi/veggie stock .....1/2tsp (salty stock of your choice)
Salt .....1/2tsp
Grouded sesame ..... 1tsp
Green leaves ..... 1/2 cup/ 100cc(to be mixed)
Green leaves ..... 1/2 cup/ 100cc(to be garnished)
You can also garnish with green peas, olives or ginkos.

 

 

【作り方/How to】

 
1、豆腐の上に重石をのせてで水切りします。
この時に、バットに木綿豆腐を入れ、2枚重ねにしたキッチンペーパーで包んで平皿などの重石を乗せて、30~60分置きます。
1、Let's drain some water out of the tofu to start with.
Place it in a pasta bowl and wrap with double layers of kitchen towels and place a plate with some weight (a jar full of water is ideal). Leave it for 30-60 mins.

 

 

2、ブレンダー/ミキサーに水切りした豆腐、塩、すりごまと白だしを入れて滑らかになるまでブレンドします。
2、Add tofu, salt, grounded sesame, light dashi/salty stock into a blender and blend till it very smooth.

 

 

3、ミキサーから半分だけを取っておきます。
残りの半分にグリーンリーフを入れてもう一度豆腐が綺麗な緑になるまでブレンドします。
3、Put aside half of the tofu and add green leaves to the remainder and blend once more till it is very smooth and the mix turns a pretty green.

 

4、スプーンでアペタイザーカップに2色のムースを順番に入れてカップ事に違うグリーンリーフを添えます。2でブレンドする時は味見をして塩加減を調整してください。
これで完成です。
4、Spoon tofu mousse into your appetizer cups and garnish with different green leaves and you are ready to impress!
TIPS: taste as you blend in 2 if you don't have light dashi, you would want to add more salt. Using umami powder of your choice instead of dashi will also work.

 

 

 

 

梶谷ファームのエディブルフラワー

 

今回は梶谷農園さんのエディブルフラワーと一緒に頂いたグリーンリーフを使った豆腐ムースの紹介です。
梶谷農園さんのグリーンリーフは種類が豊富で味も様々なので色んな意味で楽しめます。
もちろんそのままサラダにしても良いですが今回のムースにはそれぞれのカップに違うグリーンリーフを添えて生の美味しさと特徴を楽しめるようにしました。
是非試してみてください。

 

Kajiya Farm is local Japanese green farm who is dedicated in delivering beautiful greens and edible flower. That's who I am going to talk about today.
Kajiya Farm delivers an impressive box of fresh green leaves and edible flowers that offer various variety of its greens. To my delight, each kind tasted differently, some nutty, some sweeter and some saltier and some having its own distinctive flavour. Though the green part of the mousse is mixture of these, the garnish matters in this one as you can enjoy the sesame-soy flavour of the mousse, savoriness from white light dashi and as well as Kajiya Farm's greens leaves' beautiful flavours that will dance on your taste buds.
Hope you get to try it!

 

 

有限会社梶谷農園

〒722-1413 広島県三原市久井町羽倉1784-1

HP:https://kajiyafarm.jp/wp/

Instagram:@kajiyafarm

Online Shopはこちらからです。

 

 

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